Skarpnäcks koloniområde är en liten kulturhistorisk pärla i södra Stockholm.  De första kolonisterna kom till området 1936. Här kunde Stockholms arbetare bygga ett eget sommarhus och samtidigt odla sina egna grönsaker och rotfrukter för att dryga ut den magra inkomsten.

Men det skedde inte utan strid i Stockholms stadshus. I spetsen för kolonistförespråkarna gick Anna Lindhagen och hennes bror, fd borgmästare Carl Lindhagen. De såg till att staden upplät marken för arrende. Staden betraktar området som park och det är många som joggar, promenerar och njuter av lugnet och friden.

Skarpnäcks koloniområde är Sveriges näst största koloniområde med 554 lotter. Området byggdes i tre etapper. Det första stugorna på etapp 1 (1936) byggdes enligt en standardritning i funkisstil av vad som fanns tillhands; rivningsvirke, överblivet virke från byggplatser eller virke från fraktlådor. Ett fåtal var prefabricerade från Fogelfors bruk.

Etapp två (1939) och tre (1941) ser lite annorlunda ut eftersom de främst är bebyggda med äldre kolonistugor som flyttats från områden där man istället byggde bostäder. Bl a Dalen och Skärmarbrink. De har en mer allmogekaraktär.

Föreningshuset, dansbanan och kioskerna byggdes i början på 50-talet på områdets festplats. Byggnaderna har renoverats med åren men ställets karaktär och atmosfär är sig likt. Midsommarfirandet lockar fortfarande vänner och grannar från när och fjärran.