Ej insänd avloppsenkät kan ge vite

posted in: Okategoriserade | 0

Uppmaning att sända in Miljöförvaltningens avloppsenkät – FÖR ATT UNDVIKA VITE.

 

103 av våra kolonister har fortfarande inte sänt in enkäten, trots uppmaningar sedan april 2023.

 

Miljöförvaltningen är en tillsynsmyndighet och har nu meddelat att de kan komma att fatta beslut om föreläggande förenat med vite, om inte enkäten sänds in snarast möjligt och allra senast inkommen 10 maj 2024.

 

För att undvika att föreningen i sig och därmed samtliga kolonister indirekt drabbas av vitet sänder föreningen nu in kontaktuppgifter till de 103 kolonisterna till Miljöförvaltningen, så att de kan kontakta dem.

 

För din vetskap avser Miljöförvaltningen att under vecka 20 besöka de kolonilotter som har en sluten tank installerad men som ännu inte fått ett tillsynsbesök. De avser även att besöka de kolonilotter som inte har besvarat svarsblanketten.

 

Nedan finner du blanketten samt tidigare information i ärendet.

 

Vi uppmanar dig som enligt ovan inte har skött dina åtaganden som kolonist att skyndsamt sända in enkäten.

 

/Styrelsen

 

 

___________________________________________________________________________

 

Utlagt på hemsidan 8 april 2023:

 

 

 

Avlopp och avloppstankar inom koloniområdet

 

Som du kanske sett i det senaste nyhetsbrevet från Stockholms Koloniträdgårdar (se nedan) har Miljöförvaltningen i Stockholms stad börjat kontrollera enskilda avloppsanordningar.

 

De har gått snabbt framåt i frågan och Skarpnäcks Koloniträdgårdsförening har aviserats att kontroll av avlopp och avloppstankar nu ska ske. Nämnden avser att utföra tillsyn över föreningens samtliga enskilda avloppslösningar.

 

Vi som medlemmar i vår förening – var och en av oss – åläggs att fylla i svarsenkäten nedan (ifyllbar pdf) och skicka den till Miljöförvaltningen senast 1 juni 2023.

https://koloni-skarpnack.se/wp-content/uploads/2023/04/Bilaga-Inventering-av-enskilda-avlopp.pdf

 

Önskar du mer info är Miljöförvaltningen de som bäst kan svara. Vi kommer också att diskutera frågan med våra områdesrepresentanter den 25 april, så att de är mer insatta vid era områdesträffar.

_____________________________________________________

 

Miljöförvaltningen i Stockholms stad kontrollerar att enskilda avloppsanordningar inom koloniområden har giltiga tillstånd och har anmälts. Inspektioner har skett och kan ske på olika koloniområden i Stockholms stad.

 

Kostnaden för kontrollerna debiteras ägaren till den kolonistuga som inspekteras. Den är 1 300 kronor/timme 2023. Det innefattar både fysiska besök och arbete kring dessa.

 

Kolonistugägare som har otillåtna avloppsanordningar får själva betala alla kostnader för att återställa till godkända krav. Eventuella viten betalas också av kolonisten.

Det här gäller:

Inga enskilda avlopps- eller vattenledningar är tillåtna på lotter inom koloniområdena utan att kommunen lämnat tillstånd i varje särskilt fall.

Utifrån Miljöförvaltningens tidigare inspektionsprotokoll är det tillåtet att små mängder av BDT-vatten kan tömmas utan rening på växtlighet inom den egna kolonilotten.

 

BDT-vatten (gråvatten) betyder Bad-, Disk- och Tvättvatten. Det är samlingsnamn för allt avloppsvatten förutom från toalett.

 

Detta är godtagbart:
1. Diskbänk utan fast avlopp till mark.
2. En slang som kan förflyttas och sprida små mängder BDT-vatten över en större yta med växter.
3. Att tömma små mängder BDT-vatten med diskbalja eller hink i växtbäddar på den egna lotten.

 

Alla andra lösningar kräver att en ansökan skickas först till den egna koloniföreningens styrelse. Om föreningen godkänner, kan man gå vidare och göra en ansökan hos miljöförvaltningen i staden. Det är föreningen som har arrendet med staden och därför måste godkänna alla ansökningar.

 

För information om vilka regler som gäller för enskilda avlopp inom Stockholms stad, kan du läsa mer på stadens hemsida:

https://boende.stockholm/vatten-avlopp/enskilda-avlopp/

 

Utsläpp av avlopp räknas som miljöfarlig verksamhet.

Stockholms stad är en tätbefolkad kommun med hårt belastade sjöar och vattendrag. Dåligt renat avlopp riskerar att förorena sjöar, vattendrag och grundvatten. Om bakterier når grundvattnet eller badplatser riskerar de också att göra människor och djur sjuka.
Hanteringen av avloppsvatten får inte heller ge upphov till dålig lukt.

 

För att värna om våra vatten, en god miljö och människors hälsa är det viktigt att enskilda avlopp har bra reningsförmåga.