Cirkulär från Koloniträdgårdsförbundet

posted in: Okategoriserade | 0

 

NU BLEV DET FÖR SENT UT OM WEBBINARIET 26 JANUARI, MEN ÖVRIGT NEDAN ÄR FORTFARANDE AKTUELLT. 

FÖRSÄKRINGSAVSNITTET GÄLLER FÖRENINGEN I SIG, INTE ENSKILDA KOLONISTER.

 

 

Ser mailet konstigt ut – visa i webbläsare

Cirkulär
januari 2022

Lär dig mer om att odla tomater på friland

Nu drar vi igång vårens webbinarier igen och först ut är våra Älskade tomater.  Det finns inget ljuvligare än att äta en nyskördad, egenodlad tomat. Vilka sorter tänker du odla i år och vet du  hur du pysslar om plantorna?

I årets första webbinarium får du tips från kolonist  Kenneth Nilsson. Han odlar frilandstomater på höjden på sin kolonilott i Stockholm. Ett smart sätt som sparar plats och du får fler tomatplantor på liten yta. MISSA INTE WEBBINARIET onsdag 26/1 kl. 18.00

1. Klicka på event-länken: https://bit.ly/3KjDBJp
2. Välj ”Watch on the web” (om du inte har Teams)

En  gång i månaden ända fram till maj bjuder vi på gratis kunskap om allt från tomatodling till jord, växtnäring och nyttiga bär. Sprid datumen och marknadsför föreläsningarna till alla kolonivänner i din förening. Dela gärna våra event från @kolonitradgardsforbundet på Facebook.

Alla webbinarier hittar du här

Utökad och förbättrad försäkring- en viktig del av medlemskapet

Föreningsförsäkringen hos Folksam har fått en rad förbättringar per 1 jan 2022.  Alla koloniträdgårdsföreningar som är medlemmar hos oss  omfattas av försäkringen.

Försäkringen avser det föreningsgemensamma, utom byggnader. Egendom, ansvar, rättsskydd, förmögenhetsbrott, deltagarolycksfall och styrelseansvar är de delar som sedan länge ingått i försäkringen. Nu ingår även tjänstereseförsäkring, avbrott och extrakostnadsförsäkring samt rättsskydd i skattemål. Dessutom har egendomsdelen ökat i omfattning och flera av beloppen har höjts.

Försäkringsbrev kommer att skickas ut till alla föreningar i början av året. 

Träffa oss på Trädgårdsmässan

Det planeras för trädgårdsmässa som vanligt på Stockholmsmässan i Älvsjö den 31 mars till den 3 april. Aktiviteter i montern, föredrag på scenen och så givetvis rabatt på inträdet och mässpresent till alla kolonister.

Rabattkod till entrén får du i nummer 1 av tidningen Koloniträdgården som kommer i din brevlåda vecka 10.

Covid: Stockholmsmässan har Nordens största mässanläggning och har därför goda förutsättningar att leva upp till myndigheternas krav >>

Våra lokala Miljöambassadörer

Ett 20-tal härliga kolonister från runt om i Sverige har hakat på och vill vara lokala ambassadörer för miljödiplomeringen och bidra till att fler koloniträdgårdsföreningar blir diplomerade.

Ambassadörerna får kompetensutveckling, utbildning och stöd från oss. När våra ambassadörer är redo så kommer vi att presentera dem för er så ni vet vem ni kan kontakta i er region för att få hjälp och stöd i att komma igång med miljödiplomeringen.

Detta ska ambassadörerna göra:

  • Ta kontakt med och besöka föreningar och styrelser och presentera miljödiplomeringen på t.ex. styrelsemöten, årsmöten och sommarmöten.
  • Ge stöd så att miljögrupper bildas och kommer igång.
  • Förmedla kontakt med redan diplomerade mentorföreningar i regionen.
  • Samarbeta med Studiefrämjandet lokalt.
  • Gå igenom områdesbeskrivning och checklista med föreningarna.
  • I nära samråd med förbundet godkänner själva miljödiplomeringen.

Vi välkomnar fortfarande ambassadörer för de västra och östra regionerna. Kontakta gärna  Ingrid Rogblad för mer information: miljon@koloni.org 

Läs mer om Miljödipöomeringen

Bra pris på frö hos våra partners

Dags att planera för odlingarna.  Du vet väl att du som kolonist får rabatt hos flera trevliga trädgårdsbutiker online. Här kan du köpa köpa säsongens fröer och kanske några nya dahliaknölar!

Impecta >>10% rabatt på fröer.

Bulbs >>15% rabatt på knölar, lökar och barrotade perenner av högsta kvalitet.

Wexthuset >>  10% rabatt på  fröer, plantor och växtbelysning.

RABATTKODER finns i tidningen Koloniträdgården.

Faktabank tillsammans med andra fritidsodlare

Koloniträdgårdsförbundet är en del av Fritidsodlingens Riksorganisation FOR. Tillsammans med 19 andra trädgårdsföreningar bevakar vi frågor om växtskydd, invasiva växter, växtmaterial, fröutbud m.m.  Just nu förbereds en rapport till Kemikalieinspektionen som de ska använda som underlag i diskussioner om växskyddsmedel på EU-nivå om två veckor.

På for.se  hittar du även svar på dina vanligaste odlingsfrågor i en gedigen faktagranskad kunskapsbank med Frågor & Svar.

Frågor & Svar kring odling på FORs hemsida

Håll avstånd och ta hand om varandra

Som alltid gäller allmänna råd och rekommendationer om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19.  Vi rekommenderar att ni tar del av Länsstyrelsen och Folkhälsomyndighetens information innan ni planerar större möten och aktiviteter i föreningen.

Facebook Home Page YouTube

Koloniträdgårdsförbundet |  08-556 930 80 | Ringvägen 9E, 118 23 Stockholm | kansli@koloni.org

Visa i webbläsare | Avprenumerera