Nyheter från Stockholms Koloniträdgårdar

posted in: Okategoriserade | 0

Nyhetsbrev från Stockholms Koloniträdgårdars styrelse till styrelserna i medlemsföreningarna

Skicka gärna vidare nyhetsbrevet till alla odlare i er förening!

Här berättar vi om vad som är på gång under våren och året (ett år då vi firar hundraårsjubileum) och om kontakter med Stockholms stad.

Byt fröer med andra kolonister

Missa inte Fröruset i Husby den 2 mars. Det här är ett bra tillfälle att få tag på lite ovanliga fröer, kanske sådana som inte säljs. Föreningen Sesam, som ägnar sig åt att främja fröodling, kommer också att vara där.
Läs mer!

Hundraårsjubileum i år

För några år sedan firade Koloniträdgårdsförbundet 100-årsjubileum och nu är det vår tur. Michele Micheletti, kolonist i  Söderbrunn, har arbetat hela hösten med att sortera alla de gamla dokument, protokoll och tidningsurklipp som funnits i Kolonisternas Hus. En 100-åring ska självklart firas och i samband med det vill vi få ordning på trädgården vid Kolonisternas Hus. Om du redan nu vet att du (eller din förening) vill hjälpa till på något sätt med firande och trädgård blir vi glada om du hör av dig.
.

Halvera torven på trädgårdsmässan

Vår kampanj Halvera torven medverkar med en egen monter på Nordiska trädgårdar i Älvsjö 21-24 mars.Montern kommer att finnas på FOR:s Rådgivningsgata, närmsta grannar blir Chiliodlarna. I montern ska vi på olika sätt visa hur man kan odla utan att använda köpt torv i odlingen.

Från kampanjen medverkar journalisten Lena Israelsson och våtmarksforskaren Amelie Lindgren (Göteborgs universitet) med föreläsningar från scenen. Fler kunniga personer kommer att möta publiken i vår monter.

Årsmöte för Stockholms Koloniträdgårdar

Under våren duggar årsmötena tätt. Stockholms koloniträdgårdars årsmöte blir den 21 april i Spånga Folkets Hus. En formell kallelse kommer men det kan vara bra att redan nu blocka den dagen i kalendern för er som ska representera era föreningar på vårt årsmöte.

Kontakter med Stockholms stad om nya områden

I år fyller Stockholms Koloniträdgårdar som sagt 100 år och då tycker vi att en fin födelsedagspresent till stockholmarna vore minst 100 nya lotter. Det går trögt men vi ger inte upp. I slutet av 2023 kontaktade vi majoritetens gruppledare i Exploateringsnämnden (dvs. politikerna) angående förslag om nya områden i Skärholmen, ett förslag som fått kalla handen av Exploateringskontoret (dvs. tjänstepersonerna). Det har resulterat i att stadens fastighetsborgarråd har kallat oss till möte i februari. Vi vet att nya områden förmodligen kommer snubbla på finansiering igen men vi måste fortsätta försöka.

I december var vi inbjudna till Runda Bordssamtal hos klimat- och miljöborgarrådet tillsammans med andra klimat- och miljöorganisationer i Stockholm.

I början av januari fick vi träffa Farstas nyinrättade Klimatdelegation som är tvärpolitisk. Det blev ett roligt möte där politikerna visade stor nyfikenhet och intresse för både kolonilivet och odling. De arbetar nu vidare med sina tjänstepersoner för att hitta förslag på nya områden och vi kommer vara med i det arbetet vid behov. Frågan om nytt område i Skarpnäck har däremot lagts på is av Exploateringskontoret, delvis på grund av att det är den stadsdel som idag har flest antal lotter per invånare.

Om det program som staden ska ta fram för stadsnära odling kommer göra det lättare att navigera som ansvarig för ett koloniområde eller skapa nya odlingsmöjligheter vet vi inte än. Men vi försöker se glaset som halvfullt för det hade varit värre om odlingsfrågor inte varit på tapeten alls.

Facebook
Link
Website
Copyright © 2024 Stockholms Koloniträdgårdar, All rights reserved.
You are receiving this email because you opted in via our website.Our mailing address is:

Stockholms Koloniträdgårdar

Hornsbergs Strand 20

Stockholm 112 17

Sweden

Add us to your address book

Du kan avbryta din prenumeration här:
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp