Sommarinfo

posted in: Styrelsen har ordet | 0

Sommarinfo 2024   

 

Sommarmötet söndagen 4 augusti inleddes som brukligt med att ordföranden, Fidelia hälsade alla välkomna vid festplatsen vid föreningshuset. Ca 130 personer hade samlats. Mötet skulle hållas kort för att det skulle tevesändas final i OS bordtennis med vår svenske tävlande. Än mer forcerat blev det när himlen väldigt snabbt drog ihop sig till oväder.

 

Fidelia lämnade ordet till valberedningen som redogjorde för sitt arbete. Det påmindes om möjligheten att nominera även någon som inte är vidtalad. Valberedningen kontaktar därefter berörd person. Sänd in nomineringar till valberedningen@koloni-skarpnack.se.

 

Eva framförde att underhållsplanen har distribuerats till våra områdesrepresentanter och att vi nu arbetar vidare med den vid kommande styrelsemöten.

 

Kolonist Mattias Carlsten hade erbjudit sig att informera om parkslide och andra invasiva växter. Mattias är certifierad av FOR för att bekämpa parkslide liksom annat invasivt. Mattias tog senare emot frågor vid informationsstationen som han hade satt upp vid ett av lottbåsen (se bilder nedan). För er som missade det efteråt p g a regnet: Informationsaffischerna kommer att sitta kvar en tid, så titta gärna förbi där. Mer om invasivt finner du på vår hemsida. Betonas att man inte bör försöka gräva upp Parkslide. Det provocerar ofta rotsystemet. Invasiva växtdelar får heller inte slängas i våra containers. De ska absolut och i förslutna säckar transporteras till ÅVC och lämnas som brännbart, inte som trädgårdsavfall. Hit räknas t ex Parkslide och Kanadensiskt Gullris. Och tänk på att allt trädgårdsavfall (även ogräs förutom det invasiva) bör komposteras på lotten.

 

Vi önskar kartlägga parkslidet i vårt område. Anmäl gärna bestånd och uppskattat antal m2 till bygg@koloni-skarpnack.se.

 

Invasiva växter

 

Medan himlen mörknade än mer forcerades även programmet allt fortare. Fidelia tackade alla som bidragit extra till förenings- och kolloanda, dels vid renoveringen av utedassen och pilkastningsbåset som därmed också får ett nytt tak och här behövs mer insats – närmare bestämt söndagen 1 september. Vi startar kl 12. Anmäl gärna till bygg@koloni-skarpnack.se att du kan komma. Vi har även fått hjälp med att göra i ordning boulebanan med nytt underlag, sand och grus och sedan dess har den använts flitigt. Fidelia betonade just kolloandan, som vi vill se mer av framåt. Vårt kollo är att vi alla arbetar tillsammans!

 

Fidelia förde därmed ämnet vidare till att utse årets kolonist – till någon som inte har arvoderats för den sysslan. Många nomineringar hade inkommit. För ett självpåtaget initiativ, för hela koloniområdet, i sant miljötänk (att trädgårdsavfall inte behöver lämna lotten), för sina komposteringskurser: Lotta Rundqvist. Stort grattis Lotta och stort tack för ditt initiativ och arbete med detta. Fidelia överlämnade föreningens fina diplom i retro-stil. Det blir spännande att se vem som får hederspriset nästa år!

 

2026 firar föreningen 90 år. Vi behöver en festkommitté – och det ganska omgående. Skriv till Fidelia, ordforande@koloni-skarpnack.se om du kan tänka dig att medverka. Du behöver inte vilja vara ansvarig, det är bara kul att vi får ihop en kommitté med personer med spridd bakgrund och olika idéer. Därefter utser vi en eller flera huvudansvariga.

 

Som ni vet kommer också en ny bok om området att ges ut 2026. Historiegruppen, som tar fram och producerar innehållet tar mycket gärna emot berättelser/bilder mm från området genom tiderna. Sänd till historik@koloni-skarpnack.se.

 

Sanne nämnde att den nya Facebook-gruppen inte ersätter Facebook-sidan. I gruppen kan vi ha en interaktiv dialog. Ställ en fråga! Styrelsen kommer även att gå ut med frågeställningar där. På Facebook-sidan däremot, liksom på vår hemsida publicerar föreningen och studiegruppen allmän information.

 

För dig som inte har medgivit faktura via e-post, gör gärna det. Sänd ”E-postfaktura ok” till medlemssvar@koloni-skarpnack.se. Föreningen spar portokostnader och vi spar vår miljö.

 

 

Lite ordningsfrågor hanns också med innan regnet:

 

  • Skärpning av sortering vid miljöstationen. Släng inte fel! Det kostar föreningen extra vid hämtning. I behållaren med brunt lock slängs endast matavfall i för det avsedd påse. Behållarna för glas, pappersförpackningar, plast och metall ska hållas fria från annat avfall.

 

  • Parkering endast där det tillåts: Inte för nära korsningar, inte längs väg med 1 bilbredd, inte under p-förbudstider och absolut inte på parkmark, t ex vid föreningshuset. Har du körkort vet du vad som gäller. Och inte sagt under mötet, men: Använd inte området som genomfart. Kör lite längre utanför för att hitta närmaste infart till din destination. Och håll max 10 km/tim. Informera även dina gäster/leverantörer om det.

 

Mötet avslutades därmed med lite pekpinnar men även med en störtskur. Härligt bingo blev det dock för alla som fortsatte ner till föreningshuset för det. Vem vann?

 

Stort tack till alla kolonister för fin och bred uppslutning vid mötet. Tack till övriga engagerade. Tack Billan & Nina Mark för servering av 180 korvar, kokta i er som vanligt kryddiga lag.

 

 

 

 

/Styrelsen för Skarpnäcks Koloniträdgårdsförening

 

 

 

Hyrda parkeringsplatser: Många som hyr parkeringsplats behöver rensa och hålla den fri från ogräs. Enligt parkeringsavtalet är detta ett krav och man kan bli fråntagen platsen om den inte sköts. Vi kommer att göra en översyn av vilka platser som inte är rensade per den 18 augusti 2024. Har du inte vilja till att sköta platsen, meddela till parkering@koloni-skarpnack.se, så kan den övergå till någon som köar för en plats.

 

Först nu har vi gått omsyn, just i år senare än vanligt. Vi i vårt fina område har problem med att ett (inte så litet) antal kolonister nu eller sedan flera år försummar sina lotter eller stugor. I år tar vi krafttag och kommer att per den 30 september säga upp några kolonisters arrende till att inte få 5-årsförnyelse 2025. Vi beklagar att vi tvingas till detta och betonar att vi alla behöver leva upp till arrendeavtalet med staden samt de ordningsregler vi har. Vi arrenderar parkmark, inte ett sommarstugeområde.