Styrelsen har ordet

postat i: Styrelsen har ordet | 0

Ewa Sangert skriver:

Vi är redan mitten av juli och kolonisäsongen har officiellt varit igång i 76 dagar (från 1 maj).

Att det skulle bli andra förutsättningar för den här säsongen visste vi från start, men så här i mitten av sommaren kan vi ändå konstatera att säsongen i stort rullat på bra. Studiegruppen har kunnat fullfölja några uppskattade arrangemang som t ex sommaryoga, Qigong och besök med rundvandring på Trädgårdshuset. Områdena har hittat lösningar för att hålla igång städning av våra gemensamma toaletter och omvårdnad kring föreningens allmänna utrymmen och det odlas och rensas på lotterna för fullt.

Styrelsen fortsätter sitt arbete under hela året och i veckan samlades vi till ytterligare ett sammanträde. Vi startade med att packa postutskicket av fakturor för arrendet. Det brevet brukar också innehålla en kallelse till sommarmötet, men det är ju efter omständigheterna inställt i år. Istället följer nummer 3 av medlemsinformationsbladet med i brevet tillsammans med en information gällande de byggregler som gäller från föreningen och från staden.

Sammanträdet inleddes med ett samtal mellan styrelsen och föreningens valberedning. Valberedningen har nu startat sitt arbete inför kommande årsmöte och kommer att informera om sitt arbete och nomineringsförfarandet via föreningens webbsida. Valberedningen kan du lättast komma i kontakt med via valberedningen@koloni-skarpnack.se 

Styrelsen diskuterade vidare kring parkeringen på området. Föreningen har haft kontakt med Stadsdelsförvaltningen angående vårt önskemål om att anlägga P-platser efter Rödlöksvägen i skogsdungen. Stadsdelsförvaltningen har efter det meddelat att det är förbjudet att parkera i skogsbryn och på gräsytor som är stadens parkmark. Vi som förening är ålagda att vårda de naturområden som finns inom koloniområdet på uppdrag av staden. Varje naturområde är unikt på sitt sätt och kan inte ersättas. De områden som berörs hittills är: skogsdungen på Rödlöksvägen, eken på Rödlöksvägen, Skogsbrynet på Eric Cronsioes väg, vid uthus 10, gräsmattan vid lekplatsen på Skarpnäcks koloniväg, skogsdungen på Cox Pomona-vägen och i backen vid festplatsen. Föreningen kommer att sätta upp skyltar där det förekommer parkering på parkytor och senare förbereds även utplacering av parkeringshinder vid berörda platser.

Styrelsen beslöt att godkänna offerten gällande att sätta in en ny ventilation i duschen. Arbetet kommer att påbörjas så snart anlitad hantverkare har tid. Information om vilken period duschen kommer att vara stängd kommer ut snarast möjligt både på hemsidan och på anslagstavlan vid klubbhuset.  

Det kommer komma ny sand till sandlådan uppe vid lekplatsen beslutades också om.

Studiegruppen kommer tillfrågas om de har möjlighet att göra ett urval av föreningens historiska material för att publicera på föreningens hemsida.

Har du som medlem någon historia du vill berätta från din tid som kolonist på området vill styrelsen gärna få ta del av den. Det behöver inte vara en lång berättelse utan bara några rader om vad du har för minnen från livet som kolonist. Det skulle vara väldigt roligt att få exempel från både nya och äldre kolonister vad som är era bästa minnen. Skicka in dina rader till styrelsen@koloni-skarpnack.se eller lägg i brevlådan vid kontoret. Kanske blir ditt bidrag publicerat på hemsidan, i årsberättelsen eller i matrikeln.

Styrelsen fick rapport om att hittills under säsongen har 13 värderingar av kolonilotter genomförts och 9 st återstår så här långt. Kopplat till det kan vi informera om att intresselistan sedan 1 maj fått 169 nya sökanden och föreningens intresselista består idag av totalt 877 personer. Roligt att odlingsintresset finns hos så många och likaså drömmen om en egen kolonilott.  Som förening är vårt mål förstås att alla lotter ska skötas väl och idag har vi några lotter som inte sköts vilket är tråkigt när det är så många som drömmer om att få ta hand om en lott

Min eget odlingsintresse stavas just nu gurka. Då alla mina frön kom upp så snällt i början av säsongen kan jag nu konstatera att nio högproducerande gurkplantor är i mesta laget. Har i dagsläget 15 stora gurkor i kylskåpet plus flera på tillväxt. Googlar därför nu runt på olika möjligheter att använda gurka på olika sätt. I eftermiddag blir det till exempel egen variant av Bostongurka. Visste du förresten att man kan steka gurka? Det ska bli en överraskande smakrik grönsaksrätt med hjälp av kapris och smör. Ett annorlunda och gott tillbehör till t ex ugnsbakad lax eller grillat. Ett annat tips är gratinerad gurka fylld med fetaost, crème fraiche och vitlök. Det ska vara perfekt som tillbehör till grillat eller stekt kött, fisk eller grönsaker. Jag har ett roligt arbete med att ta hand om skörden och kommer nog inte behöva köpa gurka i affären på länge.

Vänliga hälsningar:

Ewa Sangert

odlings och fruktträdsansvarig

Koloniträdgårdsföreningen Skarpnäck

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *