Stockholms Koloniträdgårdar informerar om gift i gödsel

postat i: Okategoriserade | 0
Testresultat visar gift i gödsel – nu börjar arbetet för att påverka EU

Fritidsodlingens riksorganisation (FOR) har analyserat organiskt gödsel och påsjordar. Nu är deras analys färdig. I mer än hälften av de testade gödselmedlen fanns rester av något av bekämpningsmedlen amino- och klopyralid.

–      Jag skulle inte rekommendera inköp av någon form av organiska gödselmedel just nu, säger Ulf Nilsson som är odlingsrådgivare på FOR och Koloniträdgårdsförbundet.  

 FOR fortsätter att analysera prover under sommaren, då också stallgödsel som några av våra medlemsföreningar lämnat in och som vi informerat om i ett tidigare utskick.

 – Så länge amino- och klopyralid är godkända för användning inom EU så finns det en stor risk att detta problem fortsätter, säger FOR i sitt pressmeddelande.

Efter sommaren börjar fritidsodlingens organisationer diskutera hur vi tillsammans kan påverka beslutsfattare för att dessa medel ska förbjudas inom EU. Där kommer Stockholms Koloniträdgårdar att vara aktiva. Vi måste mobilisera med all den kraft vi har tillsammans för att skapa opinion. Vi kommer därför att återkomma med rapporter om vad som händer och när det är dags att inleda påverkansarbetet.

Med vänlig hälsning
Katja Jassey
Ordförande för Stockholms Koloniträdgårdar