En miljödiplomerad koloniträdgårdsförening

Nu börjar vi närma oss slutet av säsongen 2017. En liten återblick på min första sommar som ordförande.

De första ord jag tänker, otroligt roligt. Det händer en massa roliga saker i området, många intressanta kolonister och blivande kolonister i intressekön. Min telefon och mail har gått varm under sommaren. Men det var något jag hade förstått att det skulle kunna bli.

Regn under själva våren och sommaren fick vi inte så mycket av. Inte heller fick vi någon riktigt värme. För mig har det märkts i trädgården. Framför allt så har min chili inte mognat så de har fått åka in i stugan, får hoppas att de mognar där. Men andra grönsaker har växt bra. Har i år fått rätt mycket potatis. Alla har vi nog en favorit, min är Chérie. En potatis som får ett rött skal och som har givit mig stora potatisar. Nu har jag syltat, saftat, fryst in och kokat in allt i trädgården. Ja, nästan allt.  Har pumporna kvar att fixa till. Många har frågat mig om jag äter allt som jag odlar. Mycket av det äter jag själv. Är självförsörjande på en hel del grönsaker men framför allt så ger jag bort. Mycket bra ”gå bort presenter” och julklappar till dem som inte har trädgård.

Styrelsen har under säsongen gått syn tre gånger. Som jag har skrivit tidigare så har många kolonister underbara trädgårdar som de odlar i och sköter om. Men de som inte gör det syns när man går runt. Styrelsen har samtal med dem men tyvärr är vissa av kolonisterna svåra att få tag i. Vi kan se att det ofta är de som inte är ute i sin stuga speciellt mycket under säsongen. Man kan undra varför de är medlemmar i föreningen om man inte odlar och sköter om sin tomt och stuga?

Styrelsen vill redan nu berätta att under nästa säsong så kommer vi behöva bli tydligare när det gäller häckar, portaler och hängande växter och träd.  Vi kommer att ha en ny leverantör som ska sköta om slamsugningen och de har strikta krav om de ska köra inom området. Vi kommer att lägga upp detta på hemsidan så alla ser vad som gäller. Detta kommer även att gälla parkerade bilar som står fel och inte följer parkeringsreglerna.

Vid senaste styrelsemötet tog vi beslut om städrutiner för de gemensamma toaletterna. Att ta fram gemensamma städrutiner har kommit fram som ett önskemål från områdesrepresentanterna. Tyvärr så har detta varit ett problem i många av områdena så nu hoppas vi att det kan bli till hjälp när vi har lagt en lägsta nivå. Vi har även bildat en arbetsgrupp som ska tittat på parkeringsfrågan. Syftet är att styrelsen ska ha ett förslag som ska kunna läggas fram till årsmötet. Så även om många håller på att packa ihop för årets säsong så kommer styrelsen att fortsätta att jobba med en hel del frågor inför nästa år. Min förhoppning är att vi kommer att skriva några rader efter varje styrelsemöte även under vintern.

Förhoppningsvis så kommer vi inte att få lika många påhälsningar under den här hösten/vintern. Under höstmarknaden så hade vi möjlighet att köpa bommar mm. För tyvärr så är det så att det är vi som kolonister som måste göra det svårare för tjuven. Och det innebär även att besöka stugan under vintern för att ha koll på läget. Bra att prata med sina närmaste grannar att det är okej att gå in på tomterna för att se om man har haft påhälsning för att kunna hjälpas åt i kampen mot inbrott.

Vill även passa på att tacka alla som ställer upp för vår förening. Vi skulle inte få mycket gjort om vi inte hade dessa personer som ställer upp. Ett stort tack.

Har börjat flytta hem en del grejor. Nästan samma dag som jag har flyttat hem börjar jag längta tillbaka för att få flytta ut igen. Börjar räkna dagarna hur många dagar det är kvar innan jag kan flytta ut och en ny säsong tar vid.

Vid tangentbordet

Carina Lenngren

Arkiv